loading...

Ванхауте напиша поема за денот на поезијата: Ја продадовте слободата за 1000 денари и сендвич

0Shares

По повод Светскиот ден на поезијата, белгискиот експерт Питер Ванхауте напиша поема и ја објави на својот Фејсбук профил

„Во поддршка на сите кои веруваат во слободата и се борат за неа“, напиша тој.

 

Поемата во оригинал на англиски:

For 1000 denar and a sandwich

Last week,
you sold our freedom
at the Constitutional Court
for 1000 Denar and a sandwich.

Because they threatened you,
They stole your privacy
and blackmailed you:
“no job if you don’t join
for 1000 Denar and a sandwich”.

I see your tired steps,
they leave behind
an endless trace of deep despair.

And through the open windows,
I listen to the kids –
memorizing,
that in this country
people are no longer equal,
and hear a dark voice teaching
forged history,
for 1000 Denar and a sandwich.

Hidden in the city,
warming up with the sun,
I smell an early spring,
I look into your eyes
and realize:
change is in the air.

Превод на македонски:

За 1000 денари и еден сендвич

Минатата недела,
ја продадовте нашата слобода
пред Уставниот суд
за 1000 денари и сендвич.

Бидејќи ви се заканија,
Ја украдоа вашата приватност
и ве уценуваа:
“Нема работа ако не се приклучите
за 1000 денари и еден сендвич “.

Ги гледам вашите уморни чекори,
тие оставаат зад себе
бесконечна трага од длабок очај.

И преку отворените прозорци,
ги слушам децата –
учат
дека во оваа земја
луѓето веќе не се еднакви,
и слушам темен глас кој предава
фалсификувана историја,
за 1000 денари и сендвич.

Скриена во градот,
затоплувјќи се заедно со сонцето,
Мирисам рана пролет,
Гледам во твоите очи
и сфаќам:
промената е во воздухот.

0Shares
loading...
loading...
WpCoderX