Home / Uncategorized / (ВИДЕО 18+) ТРАУМИ ОД ГРЧКИОТ ГЕНОЦИД ВРЗ МАКЕДОНЦИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ НАД 440 СИЛУВАЊА ВО 1945

(ВИДЕО 18+) ТРАУМИ ОД ГРЧКИОТ ГЕНОЦИД ВРЗ МАКЕДОНЦИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ НАД 440 СИЛУВАЊА ВО 1945

1913-тата година: 4725 градби се изгорени во 40 села околу Кукуш заедно со македонските делови во Солун.

1928-мата година: Сите македонски имиња на селата, градовите, реките и планините се отфрлени и хеленизирани.

1936-тата – 1940-тата година: Под диктатурата на Мелаксас, брутално се казнети 5250 Македонци за зборување на македонски јазик.

1945-тата година: Регистрирани се 400 убиства, 440 силувања, 13529 заробени на грчките острови, 8145 затворени, 1605 семејства ограбени, 1943 семејства протерани.

1948-мата година: 40000 македонски деца на возраст од 2 до 14 години се присилно исфрлени од Грција. До овој ден на најголем дел од нив не им е дозволено да се вратат.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*