loading...
loading...

Оданочување на камати на заштеди, приливи од странство и увид во банкарски сметки се ужасни идеи кои не смее да си ги дозволи ниту една демократска влада!

loading...
54Shares
 
Владата иако има добри информации колкави се контата на фриленсерите и останати онлајн мани мејкери сепак од аспект на многу причини пред се во духот на едно плурално и демократско општество не смее да си дозволи да скубне дел од тој колач, без разлика за тоа каков метод на оданочување ке искористи.
 
Зошто го зборувам ова? Има огромен број на македонци кои заработуваат повеке од солидни суми преку интернет и доволно е што истите парите ги трошат во држава и што ја плаќаат провизијата во македонските банки! Со дополнително оданочување или на овие приливи истите имаат добро познавање на различни интернет методи на трансвер како што се e-payment, sktill, payoner, webmoney….. каде можат на многу начини да ги избегнат овие државни давачки а индиректно ке настрадаат и банките кои “тепаат” добри провизии по трансакција.
 
 
Оданочување на каматите на заштеди е уште една луда идеа која ке резултира со негативни последици врз економскиот просперитет. Владата е исто добро информирана за огомен број на клиенти кои билдаат добар профит од каматите па веројатно на некој HC лево ориентиран економист во финансии немајки друга идеја како државата да оствари профит му истекнало да им земе од парите на оние кои знаат притоа не мислејки на последиците од овие мерки, а последиците ке бидат катастрофални. Клиентите кои заработуваат од камати ке ги повлекуваат парите од банките претежно од помалите кои нудат подобри каматни стапки и ке ги урочат во банки во соседните земји, на тој начин во македонските банки значително ке се намали капиталот а со тоа ќе мора да се зголемат каматите на буквално сите видови на кредити, како и на провизиите.
 
Иститот ефект ке се предизвика и со данокот на странски дознаки.
 
За крај надвор од секоја логика е државата да врши контрола над овој вид заработка или трансфери.
 
Ниту ги заработила ниту смее да има право на сопственост врз дел од истите.
Љупчо Маркоски
54Shares
loading...
WpCoderX