loading...

Протече документ на ЦИЕ! Еве како е испланирано отцепување на Косово и албанскиот дел во Македонија со цел формирање Голема Албанија

0Shares

Како ЦИА ги анализираше долго воспоставените политики на албанското отцепувањето на Косово, а идејата на албанската република во Југославија, која прерасна во “природна и постојана цел на” обединување на Голема Албанија.

Во април 1979 година ЦИА спроведе анализа на “косовското прашање” во Југославија. Документот “RDP80T00942A001000060001-7” со наслов “Југославија: Проблемот Косово”, агенцијата на САД го најде коренот на српско-албанските проблеми и неговите импликации за иднината на Косово во пост-Титова Југославија.

анализа на ЦИА почнува со тезата дека иако српско-хрватското ривалство води во Југославија, во позадина е во развој на српско-албанско ривалство и дека ќе има “подеднакво важно влијание врз Белград за да се справат со проблемите на националните малцинства”. Во извештајот се забележува дека, и покрај напорите  да се победи во однос на одлуките на Србија, Албанците, како што се зголемува автономијата и економската помош, албанскиот национализам е посилен поради послабата економија на Косово.

“Режимот на Енвер Хоџа во соседна Албанија, гледа на Косово како лице под привремена контрола на југословенските територии … Иако не постои доказ за странски субверзивни активности во Косово, ситуацијата е веќе подготвена за странско мешање. Ова е особено точно затоа што проблемот на албанското малцинство во југословенска Македонија може да го дестабилизира регионот, во која Бугарија има територијални претензии “, се вели во извештајот.

ЦИА вели дека милион Албанци од страна на југословенските народи е најсиромашната група во земјата, а во исто време, оваа група има највисока стапка на раѓање и неписмени, како Албанци особено поврзани со земјиштето.

“Тврдокорниот албанскиот национализам се разви меѓу нив, со цел да се надминат ефектите од поранешната српска влада, и се базира на нереални очекувања на економските придобивки … Присуството на независна албанска република Косово во границите на својата земја, додава надворешната димензија на проблемот”, се вели во анализата.

ОДГОВОР НА БЕЛГРАД

ЦИА заклучи дека Белград е подготвен да се сретне со умерен дел од албанската страна, додека според националистичките агитатори дејствуваат исклучително сурово. “Напорите за решавање на косовскиот проблем само резултираат со делумен успех. Инвестициите стимулираат голема миграција на неквалификувани работници од руралните кон урбаните средини, каде што ветување не е исполнето за вработените “, се вели во извештајот, додавајќи дека намалувањето на стандардите на Универзитетот во Приштина доведе до голем број на” полустручни, невработени и незадоволни. ”

Универзитетот беше главната арена на националистичките тенденции, јавува ЦИА. Како што во исто време зајакнување на Албанците, најистакнатите српските националисти “беа отстранети од Косово”, оние кои останаа беа особено чувствителни “, бидејќи се повеќе и повеќе се смета фундаментална закана за нејзината историски доминантна позиција” на Косово.

СИРОМАШТИЈА И ИНВЕСТИЦИИ

Позицијата на ЦИА дека Белград мора да започни ефективна економска програма за намалување на сиромаштијата во Косово, а со тоа и да го намали националистичкиот дух. Демографскиот бум на Албанците во Косово, исто така, создаде проблеми во процесот на интеграција на Косово во југословенската економија. Во извештајот се проценува дека Косово никогаш нема да стане дел од југословенскиот економски “мејнстрим”, и дека затоа е идеална ситуација за мешање, што укажува на официјална Тирана и неговата победа на албанските националисти, за свои цели.

ЦИА нагласува дека албанскиот лидер Енвер Хоџа, и покрај уверувањата дека не планира да интервенира во внатрешните работи на Југославија, Косово отсекогаш се гледа како на југословенската територија под привремена контрола, а во исто време отворено се става себеси како “заштитник на албанското малцинство во Југославија”.

Сепак, извештајот подразбира дека Албанија, која е економски поназад и од Косово, се обидува да го добие национализмот во однос на Косоварите. “Во еден невообичаен разговор со западниот дипломат, албанскиот министер за надворешни работи Нести Неш сугерираше дека” природна и трајна “цел е обединување на сите Албанци во една земја”, се вели во документот.

Овие коментари можат да бидат добар индикатор да Албанија го искористи пост титовиот распад за да ги оствари своите цели за формирање на Голема Албанија.

0Shares
loading...
loading...
WpCoderX