loading...

ШТО КЕ КАЖЕ ФИЛИПЧЕ НА ОВА: ДЕВОЈЧЕ ОСТАНА ИНВАЛИД ПОРАДИ ВАКЦИНА, ДРЖАВАТА МОРА ДА И ИСПЛАТИ 100 000 ЕВРА

0Shares

Седум милиони денари отштета ќе треба да исплати државата  на седумгодишно дете од Кочани и нејзините родители, одлучи Апелациониот, а потврди Врховниот суд на Македонија.Причина е трајниот инвалидитет на детето предизвикан по примање на вакцина, објави ТВ Стар.

Хронолошки, агонијата на девојчето и нејзиното семејство започнува 4 месеци по раѓањето, кога била однесена на редовна вакцина полиовирус 3 во Здравствениот дом во Кочани. 18 дена подоцна започнале проблемите кои  ја оставиле инвалид за цел живот. Девојчето најпрво заболува од акутна пареза , а потоа и слабеат рефлексите   на десната нога. По првичниот шок дека детето ќе остане засекогаш инвалид, следува долги години битки низ судовите и барање на правдата.

„. На 29.08.2007 година малолетната била примена на клиника за детски болести поради акутно настаната десно страна пареза. Според податоците од престојот болеста започнала 18 дена по приемот на вакцина. Кај малолетната после вакцината се манифестирала слабост на десната нога со ослабени рефлекси.

Screenshot_3

0Shares
loading...
loading...
WpCoderX