loading...

Две години од „историскиот“ студентски протест што ги разбуди граѓаните и власта

Пред две години на денешен ден, 17 ноември, студентите го одржаа првиот студентски протест организиран од неформалната студентска организација „Студентски пленум“. Студентите беа револтирани затоа што Министерството за образование сакаше да воведе државен испит, односно екстерно тестирање на факултетите.

10632575_10153041734166754_1285400680289929509_n-1

loading...

Неколку илјади студенти пред точно две години се собраа пред платото на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и го почнаа маршот под мотото „Заедно против екстерното тестирање на факултетите“.

Студентите носеа транспаренти испишани со зборовите „Екстероното, Титаник на високото образование“, „Активирај се, реализирај се, студентизирај се“, „Јас сум повеќе од бројче“.

loading...
loading...
Close
WpCoderX