loading...
ISTANBUL’UN ANADOLU VE AVRUPA YAKASINI, 5’INCI KEZ BIRBIRINE BAGLAYACAK “AVRASYA TUNELI” PLANLARI, HER IKI YAKADA DA YENIDEN DUZENLENEN KAVSAK VE YOL GENISLETME CALISMALARININ EKLENMESIYLE TEKRAR ASKIYA CIKTI. REVIZE EDILEN PLANDA, ALTYAPI CALISMALARININ “OZEL MULKIYETIN OLMADIGI ALANLARDA COZULMESI GOZ ONUNDE TUTULARAK YENIDEN PLANLANMA MECBURIYETI DOGDUGU” IFADELERINE YER VERILDI. TUNELIN TEMELINI CUMHURBASKANI ERDOGAN ATMISTI. (ARSIV FOTO: ISTANBUL, DHA)

ПОГЛЕДНЕТЕ КАЈ ПОЈДЕ СВЕТОТ, ПОДВОДЕН ТУНЕЛ ПОД БОСФОР КЕ ГИ СПОИ ЕВРОПА СО АЗИЈА

eurasia-tunnel1Тунелот Eurasia е еден од најголемите инженерски потфати на Турција кој пред неколку дена беше отворен за сообраќај. Овој тунел ќе го подобри патувањето со возила од Европа до Азија и обратно. Тунелот е подводен и поминува под Босфорот. Долг е 14,5 километри, од кои 5,4 се директно под Босфорот. Дизајниран е со цел да се решат сообраќајните проблеми во Истанбул и да се скрати времето за патување – наместо досегашните 100 минути потребни да се помине тоа растојание, сега се потребни само 15 минути.eurasia-tunnel

Идејата за тунелот прв пат се појавува во 1997 година како дел од Transportation Master Plan. Врз основа на тој план спроведена е студија во 2003 година, а во 2005 година се изнесени предлози за можни рути. Конструкцијата започна во 2011 година со проценета вредност од 1,25 милијардиeurasia-tunnel2долари. Тунелот го изгради компанијата Eurasia Tunnel Operation Construction and Investment Inc. (ATAŞ), која ќе управува со него во наредните 24 години. Според компанијата, ископаниот материјал при изградбата на тунелот е доволен за да се наполнат 788 олимписки базени, со употребениот цемент би се наполниле 18 стадиони, а со употребената железна арматура би се изградиле 10 Ајфелови кули. Навистина импресивни бројки.

loading...

Извор: Иновативност

loading...
loading...
Close
WpCoderX