loading...

На Македонија и’ треба обединување околу жедта за правда и одговорност

Кризата во Македонија во основа е криза на заробени институции што не можат да се справат со индиции и сериозни сомненија за криминал, корупција и злоупотреби – криза на неказнивост во земја каде владее лидерот, а не законот. Во оваа смисла, за излез од кризата, на Македонија и’ треба влада што ќе овозможи непречена работа на СЈО и ќе ја врати довербата во институциите и законите. Етничките прашања не се меѓу чинителите на кризата, која всушност јасно покажа дека сите граѓани се во истиот брод. Ако се стави преголем акцент на етничките политички агенди во овој момент, постои опасност да се разбранува морето во мера во која ќе се изгуби компасот и основната цел – одговорноста. На Македонија не и’ треба обединување на Македонците наспроти Албанците или обединување на Албанците наспроти Македонците бидејќи во таков контекст ја немаме Македонија, ваква каква што е. На Македонија и’ треба обединување околу жедта за правда и одговорност. Само тој пат не’ носи напред, кон праведно и успешно општество, кон Европа и кон НАТО. Да бидеме мудри, да ги направиме вистинските чекори.

Никола Димитров

loading...
loading...
loading...
Close
WpCoderX