loading...

Кина ке удри по силниот долар со либерализација на пазарот на валути

Кина соопшти дека речиси двојно ќе го зголеми бројот на странски валути врз основа на кои го одредува официјалниот курс на јуанот, со што ќе се обиде да го намали влијанието на доларот.

„Меѓу 11-те валути кои ќе бидат вклучени во кошницата на сегашните 13 оресметковни валути, се наоѓаат и јужнокорејскиот вон, јужноафриканскиот ранд, унгарската форинта, турската лира и полските злоти“, соопшти Кинеската платформа за трговија со девизи, со која управува централната банка.

loading...

– Целта на овој потег е да се намали влијанието на силниот долар на вкупните перформанси на кошницата на валути – оценува главниот стратег на банката „Нешанл Остралија“, Кристи Тан.

loading...
loading...
Close
WpCoderX