loading...

Каде е поевтино: во Македонија или во Германија?

Лебот, брашното, оризот, млекото, маслото за готвење, алкохолот, козметиката… Сите овие производи се поевтини на германскиот пазар во однос на македонскиот, покажува нашето мало истражување на цените на основните животни продукти во двете земји.

Анализата на германскиот Институт ВСИ за трошоците за живот во европските земји која ја објавивме минатата недела предизвика бројни полемики на социјалните мрежи. Во истата се тврдеше дека основните животни производи во Македонија се меѓу најевтините во Европа и дека таквата разлика доведува до тоа едно евро заработено во Германија да вреди двојно повеќе во Македонија.
Поведени од ваквиот заклучок тргнавме во директна анализа на цените на основните животни производи во Македонија и во Германија. Како основа ја зедовме содржината на потрошувачката кошничка која, иако веќе не се пресметува ниту од македонскиот Завод за статистика, сепак дава увид во тоа кои производи порано се сметале за „основни”.

loading...

Нашата анализа укажува дека производите во Македонија не само што не се поевтини, туку се во најмала рака со иста цена или дури и поскапи од богатата Германија.

Во Македонија, ги споредивме цените во повеќе супермаркети во Скопје и по правило во оваа анализа ви ја презентираме најниската пронајдена цена.

Во Германија, како основа земавме супермаркет во Келн кој се смета за релативно поскап и свесно ги избегнавме најевтините „дисконти” како Лидл или Алди, затоа што во таков случај, разликата ќе беше уште поголема.

Најдиректна споредба успеавме да направиме во понудата на германската дрогерија „ДМ” која во меѓувреме отвори свои продавници и во Македонија, а ги нуди речиси истите производи во двете земји. Притоа, споредивме производи за кои царината е укината уште од 2011 година согласно Договорот за слободна трговија со ЕУ.

Нашиот заклучок: без оглед на огромната разлика во животниот стандард и просечната плата, цените во Германија во најголем дел се пониски. Во Македонија се поевтини солта, кафето, овошјето и зеленчукот. Во анализата не е земена предвид цената на цигарите, кои во просек, во Македонија се речиси трипати поевтини, ниту на облеката. Исто така, невозможно е да се направи и анализа на квалитетот на производите.

default
loading...
loading...
Close
WpCoderX