loading...

РУСКАТА РУБЉА ПОВТОРНО ДРЕЦНА ВО ОДНОС НА ДОЛАРОТ

При пресметана цена на нафтата од 40 долари за барел, просечниот годишен курс на рубљата треба да биде 69,42: 1. Тогаш буџетскиот дефицит ќе биде 3,1 отсто од бруто домашниот производ, а трошоците на резервните фондови – 1,8 трилиони рубљи (речиси 30 милијарди долари).


При сегашната цена на нафтата сепак, која е 55 долари за барел, дефицитот ќе биде 1,5 отсто од БДП, а трошоците на фондовите – 464 милијарди рубљи (7,7 милијарди долари).

loading...

Во Министерството за финансии во Москва сметаат дека без девалвација на рубљата балансот на федералниот буџет е можен при цена на нафтата од најмалку 76 долари и повеќе за барел.

loading...
loading...
Close
WpCoderX