loading...

Бомба: Еве како е купено и препродадено седиштето на ВМРО-ДПМНЕ во Крушево

Познати градежни компании во 2015 година купувале деловни простории од ЕВН Македонија и од јавното претпријатие Македонски шуми и по неколку месеци ги продале на тогаш сѐ уште владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ за нешто повисока цена.

Тоа се градежните компании „Бауер БГ“ и „Жикол“, кои во десетгодишниот период на владеење на ВМРО-ДПМНЕ работеле на повеќе државни проекти откако биле избрани на тендери.

loading...

Четири имоти купени на сличен начин

Во акција кај кој се препознава образец, ВМРО-ДПМНЕ купила четири деловни простории или вкупно околу 800 квадрати во Ресен, Крушево, Гази Баба и во дебарското село Мал Папрадник.

Првиот случај е во Гази Баба.

Имотот купен од „Бауер БГ“ во Автокоманда сега е регионален штаб на ВМРО-ДПМНЕ | Фото: БИРН

„Бауер БГ“ на почетокот од 2015 легализирала дивоградба во приземјето од зграда во Автокоманда и веднаш во март истата година ја продала на ВМРО-ДПМНЕ како деловен простор за цена од околу 14.000 евра.

Со оглед дека оваа канцеларија се простира на 99 квадрати, излегува дека партијата пазарила исклучително ниска цена од 140 евра по квадрат во главниот град, во зграда што се наоѓа во непосредна близина на спортската сала во Автокоманда и која излегува на главниот булевар „Александар Македонски“.

Вториот случај исто така е купопродажен договор меѓу „Бауер БГ“ и ВМРО-ДПМНЕ, но овој пат за имот во селото Мал Папрадник кое се наоѓа во близина на Дебарското Езеро.

Најнапред во април 2015 „Бауер БГ“ купува деловен простор од Јавното претпријатие „Македонски шуми“ во Мал Папрадник, а во август го продала на ВМРО-ДПМНЕ.

Овие 83 метри квадратни компанијата ги купила за 34.000 евра, а ги продала на партијата за речиси 42.000.

И во третиот случај главни актери се „Бауер БГ“ и ВМРО-ДПМНЕ.

Местото каде ВМРО-ДПМНЕ купило имот од „Бауер БГ“ во Крушево | Фото: Google maps

Градежната фирма во јуни 2015 купила деловен простор од ЕВН Македонија во Крушево, а потоа во август, на истиот ден како во претходниот случај, го продала на тогаш владејачката партија.

„Бауер БГ“ ги купила овие 138 метри квадрати од ЕВН за 54.301 евро, а ги продала за 55.781.

Просториите се сместени во крушевската чаршија.

Четвртиот случај на купување и брзо продавање на тогаш владеачката партија до кој дојде БИРН е меѓу ВМРО-ДПМНЕ фирмата „Жикол“.

Струмичката градежна компанија во мај 2015 во Ресен купила околу 500 квадрати деловен простор и речиси 1.300 земјиште од „ЕВН Македонија“ , приватно акционерско друштво во кои државата има удел, за сума од 184.000 евра, а за три месеци, исто така во август, ги продала на ВМРО-ДПМНЕ за 200.000.

Целиот Текст ТУКА

loading...
loading...
Close
WpCoderX