loading...

Убава вест за средношколците, нема веќе Кембриџ

Новата учебна година средношколците ќе ја почнат без Kембриџ програмата. Владата одлучи дека настaвата ќе се одвива според старите програми. Ваквиот след на настаните беше очекуван, со оглед на тоа дека министерката Дeсковска веднаш по нејзиното именување предупреди дека програмата е некомпатибилна со македонскиот образовен систем. Нeјзиниот став го подржаа поголемиот број од наставниците. Нивна проценка е дека доколку се воведеше Кeмбриџот во средните училишта  ќе предизвикаше уште поголеми проблеми отколку оние кои досега беа регистрирани во основното образование. Кембриџот тешко би се реализирал во македонски услови каде во многу од училиштата се учи во две смени, а има и голем број предмети.

Дополнителен проблем би биле обуките на наставниците, вели Исмаили.

 

loading...

Извор: Телма
loading...
loading...
Close
WpCoderX