loading...

Не се само патни трошкови, еве уште колку сокриени пари од народот земаат пратениците

Пратениците во македонското сообрание покрај тоа што се заштитени како Гризли во Јелустон , не се само патните трошоци нивни финасиски бенефити. малку кој знае и кој говори од од пратениците дека тие добиваат и дополнителни примајна во форма на Еднократни месечни доатоци,а самите не кажуваат кој и во каков износ се истите на терет на граѓаните на Макеоднија.

Имено , пратениците добиваат плата , разни блок дотации и патни трошоци.Но едно кое се сокрива е гфактот што тое добиваат месечно по 400 евра за следното.

loading...

Додаток од 200 евра за пратеникот да биде костумосан и машносан секој ден кога е во работа во макеоднскиот парламент?

Втроиот додаток од 200 евра , бил за пратеникот да купува секој ден весници и кога е во кафеана тој да ја плајќал сметката ,а не да чекал друг да му ја плати?!

Со овие две ставки еден пратеник само за костумографија и кафеграфија и фејсбук графија го чини народот на годишно ниво фантастични 4400 евра ,или 270.600,оо денари , или доколку се соберат сите 120 пратеници ,само по овие два основи го чинат народот на Македонија 32.472.000,оо денари ,или 528.000 евра годишно.Доколку се премета еден пратенички мандат од 4 години , еден пратеник само по овие два основи инкасира 1.082.400,или 17.600 евра ,или вкупно сите 120 пратеници инкасираат за еден 4 годишен мандат по овие два основи 2.112.000 евра.

Доколку по новата одлука на влада која треба да помине во законодавниот дом за минимална плата од 12.000,оо денари,еден пратеник месечно по овие два основа зема колку за двајца работници со минимална плата ,или ако се земе реланоста ,пратеникот инкасира 4 плати од една шивачка во конфексциската индустрија.

Зошто се тепале за пратеници сега е повеќе од јасно.

ОХРИДСКАЈ

loading...
loading...
Close
WpCoderX