Home / Uncategorized / Мицов и Бачев бараат Шилегов да урне и џамија која е дивоградба
loading...

Мицов и Бачев бараат Шилегов да урне и џамија која е дивоградба

Почитувани,

Повод за денешната прес конференција е непостапувањето на Петре Шилегов во врска со најголемата и најскапата џамија која самата по себе е уникатна како единствена со две минариња.

loading...

Оваа џамија е изградена на атрактивна локација до самиот автопат на излезот од Скопје спрема Тетово, а за која според потврдените сознанија на македонската тајна полиција за нејзината изградба се донирани најмногу средства за џамиите во Македонија од една исламска држава.

Меѓутоа, оваа џамија е дивоградба што е потврдено од најкомпетентно место – решение од градскиот инспекторат, број УП.бр.19-108/3 кое е извршно и се допушта негово извршување.

Врз основа на ова решение Инспекторатот на Град Скопје има донесено Заклучок број 19-108/4 за дозвола за извршување во кој стои, цитирам: Се налага на Исламска верска заедница ВЕДНАШ сам го урне верскиот објект-џамија, бидејќи е изграден спротивно на просторниот и урбанистичкиот план. Доколку ИВЗ не постапи по овој заклучок, извршувањето ќе се спроведе по присилен пат од страна на градскиот инспекторат.

Значи, од правен аспект работите се јасни и недвосмислени. Не е спорно дека постои џамија-дивоградба, не е спорно дека има правосилен и извршен правен акт за нејзино отстранување.

Меѓутоа, реалноста е поинаква. До денешен ден овој правосилен и извршен документ стои закочен во фиоката и на новиот градоначалник Петре Шилегов, и не се спроведува.

Вчера од СДСМ бомбастично соопштија дека отстранувањето на споменикот на македонскиот револуционер Андон Лазов Ќосето значело крај за дивоградбите во Скопје.

Меѓутоа, Петре Шилегов не постапува согласно своите законски надлежности и не ја отстранува џамијата-дивоградба.

Значи, уште една голема лага на владата на Зоран Заев.

loading...
Close
WpCoderX