Home / Uncategorized / Заев вчера не ја спомна Бугарија која беше со фашистите и учествуваше во депортација на евреите
loading...

Заев вчера не ја спомна Бугарија која беше со фашистите и учествуваше во депортација на евреите

Кој учествувал во ,,маркирањето“ на  Евреите од Македонија и нивно  депортирање во логорите на смртта направени низ цела Европа од нацистичка Германија за време на Втората светска војна, конкретно во Треблинка? Каква беше улогата на фашистичка Бугарија во Втората светска војна на овие простори?

Ако не знаете, такво нешто не можете ниту да дознаете од говорот на премиерот Зоран Заев, кој говореше во духот на Договорот за добрососедство со Бугарија, па не го спомна името на земјата која учествуваше во депортацијата на над 7.000 Евреи од Македонија.

loading...

Тој пред бугарскиот премиер Бојко Борисов, и други гости од странство, зборуваше за прогонот на Евреите во логорите на смртта, но не и кој го направил тоа. Бугарскиот премиер Бојко Борисов, кој е прв висок бугарски државник што им оддал почит на македонските Евреи, за нивното страдање ја обвини нацистичка Германија.

loading...
Close
WpCoderX