Home / КОЛУМНИ / Кулакова: Историјата се повторува, законито, затоа треба да се учи од неа
loading...

Кулакова: Историјата се повторува, законито, затоа треба да се учи од неа

За „Критската коалиција“ пишува Плутарх, претставувајќи ја како Договор со којшто раскараните Критјани постигнале согласност за единство (унија), со цел да се одбранат од освојувачите и да опстанат.
Македонија, како и Крит, е постојан (геостратешки) „предмет на желба“.
Македонија денес е желна за внатрешен македонски консензус, како варијанта на синкретизам. Историјата се повторува, законито, затоа треба да се учи од неа.

Катица Кулакова
loading...
Close
WpCoderX