ЕКОНОМИЈА

Британија и покрај Брегзит ќе ќари 60 милиони евра

Велика Британија ќе добие 60 милиони. Евра од Европската унија за справување со штетата од поплавите во текот на зимата на 2015 година-2016 година, пишува весникот New Europe, цитиран од “Фокус”. Лондон побара поддршката на блокот за обнова на инфраструктурата, оштетена од поројните дождови. “Кога една држава членка има проблем, другите активно соработуваат и помагаат. Велика Британија ќе се искористи ...

Read More »

ЗЛАТОТО ПРОДОЛЖУВА ДА ЈА КРЕВА ЦЕНАТА

Златото продолжува со силното претставување четврти ден по ред, откако успеа да стигне нов 3-месечен врв, поддржано од политичките ризици во Европа и економските во САД. Благородните метали се зголемија до 1241 долари за унца. Златните фјучерси со рок на испорака во април се зголемија до 1242.50 долари, што е највисоко ниво од 11 ноември минатата година.

Read More »

Кина ке удри по силниот долар со либерализација на пазарот на валути

Кина соопшти дека речиси двојно ќе го зголеми бројот на странски валути врз основа на кои го одредува официјалниот курс на јуанот, со што ќе се обиде да го намали влијанието на доларот. „Меѓу 11-те валути кои ќе бидат вклучени во кошницата на сегашните 13 оресметковни валути, се наоѓаат и јужнокорејскиот вон, јужноафриканскиот ранд, унгарската форинта, турската лира и полските ...

Read More »

НОВО ЗАДОЛЖУВАЊЕ ЗА 3,1 МИЛИОН ЕВРА!

Владата утре од домашните кредитори планира да се  задолжи за 3,1  милион евра. Парите ќе ги обезбеди  преку  аукција на државни записи со рок на доспевање од 350 дена. Веќе во среда ќе врати приближно идентитчна сума по основ на доспеани долгови. Според најновите објавени податоци, јавниот долг достигна скоро 4,7 милијарди евра или 50,6% од БДП, што претставува рекордно ...

Read More »

Зукенберг со профит од 27 милијарди долари за 2016

Facebook има околу 16 000 вработени и компанијата се проценува на 359 милијарди Долари. Се очекува годишните  приходи во 2016 година да достигнат 27 милијарди Долари, а профитот – седум милијарди долари, коментира весникот. Социјалната мрежа има близу 1,8 милијарди корисници, а Зукенберг инвентивно стекна голем број на компании, за да обезбеди подобра иднина на Facebook.

Read More »
Close
WpCoderX