loading...

РЕМЕНСКИ:ЌЕ ПОКРЕНАМ КРИВИЧНИ ПРИЈАВИ!

Важно за корисниците на правата од социјална заштита: заради одржување на изборите годинава обновата на правата ќе започне на 19 декември и ќе трае до 27 јануари 2017 година

Денеска, сакам да им се обратам на граѓаните на РМ – корисници на правата од социјална и детска заштита. За нив ова е една од поважните информации кои треба да ги знаат!

Почитувани корисници,

Како што знаете, Законот за социјална заштита секоја година предвидува задолжителна обнова на Вашето постоечко право од социјална заштита и детска заштита.

Центрите за социјални работи по правило годишната обнова скоро секогаш ја вршеа во текот на месец ноември.

Заради фактот што во ноември оваа година се концентрирани најголемиот дел од активностите на политичките партии поврзани со претстојните парламентарни избори во декември, на 13 октомври до директорите на сите центри за социјални работи доставив задолжителна писмена инструкција со детални насоки за спроведување на постапката за обнова на правата за 2016 година, која оваа година ќе започне на 19.12.2016 година и ќе трае до 27.01.2017 година.

И ние и јавноста знае дека, најголемиот број на злоупотреби и манипулации со лицата во социјален ризик и корисниците на социјална помош се прават токму пред и за време на изборниот период.

Затоа оценевме дека за заштита на граѓаните и нивните права од секаков вид на лажни ветувања, заплашувања, уцени и партиски агитации најдобро е обновата на правата да се изврши по завршување на изборите во декември во предвидениот рок.

Почитувани корисници,

За министерство и за мене како министер е најважно да знаат дека, секое доаѓање на службено лице од центар за социјални работи во Вашиот дом кое задолжително мора да Ви се претстави со име и со презиме и кажување дека, доаѓа да Ве евидентира како корисници, заради обнова на правото на социјална парична помош, право на нега од друго лице, да Ви ветува еднократна парична помош или други права кои не се по Ваше барање дадено во центарот, е спротивно на правилата за постапување во овој прериод и е казниво со закон.

За таа цел, сакам да го знаета телефонскиот број на Ценарот за пријавување на корупција на Министерството за труд и социјална политика 15 133 на кој можете и треба да ги пријавите сите притисоци, закани и несоодветни постапувања на службени лица од министерството и од центрите за социјални работи.

Почитувани корисници не дозволувајте никој да си поигрува со Вас и Вашите права кои никогаш повеќе нема да зависат од воља на ниту една политичка партија или нејзин припадник !

Во контекст на горенаведеното, на 27 октомври директорите на ЦСР како одговорни лица и сите вработени во центрите примија писмени наредби дека имаат законска должност и обврска за:

• Почитување и задолжително евидентирање на работното време;
• Забрана за користење на материјално-технички средства на јавната установа во приватни и други цели;
• Забрана за учество на партиски и други манифестации во работно време;
• Забрана за претставување како службено лица од јавната установа при вршење работи/активности кои не се службени работи, а се спроведуваат надвор од работното место и надвор од работното време;
• Забрана за извршување на партиски активности за време на работа, под оправдание за службен пат, увид или друг вид на службена задача;
• Забрана за злоупотреба на боледување;
• Забрана за употреба/злоупотреба на личните податоци на корисници во неслужбени цели;

Постапувајќи по оваа нарадба, до денес доставивме 15 писмени опомени до директори на Центрите за социјална работа и повеќе усмени укажувања кои се однесуваат на вработени во центри, затоа што веќе се евидентирани повеќе од горенаведените забранети активности во делот на: собирање на докумантација за право на нега од друго лице, ветувања за еднократна парична помош и други права, користење на лични податоци на корисници на социјална помош за партиски цели, партиски активности во работно време и злоупотреба на боледувања.

За сите евидентира злоупотреби и поднесени пријави кон сите вклучени службени лица веќе се преземат соодветни мерки.

Почитувани корисници,

Почитувани граѓани,

Користете го бројот 15 133 и пријавете коруптивно однесување!

Само заедно можеме да се избориме за подобро!

loading...
НИКОГАШ НЕ СУМ ГЛАСАЛА И НЕМА ДА ГЛАСАМ ЗА ГРУЕВСКИ
СЕ НАЅИРА УШТЕ ЕДЕН ПРАТЕНИК НА КОНТОТО НА СДСМ? ОКОЛУ 40 % ИЗЛЕЗЕНОСТ ВО ТЕАРЦЕ ДО 13 ЧАСОТ
ГРУЕВСКИ И АХМЕТИ УТРЕ КЕ ЈА ОБЈАВАТ КОАЛИЦИЈАТА
Што направила повторно? Јанкуловска пак на рибање кај Катица
ГРУЕВСКИ ВО ТАЈНА ПОСЕТА КАЈ ИВАНОВ? ДАЛИ СЕ СПРЕМА СЦЕНАРИО МАНДАТОТ ДА НЕ СЕ ДАДЕ НА ЗАЕВ?
Милошоски: Прашањето не е зошто ВМРО-ДПМНЕ ја одбило платформата, туку зошто СДСМ ја прифатило платф...
Close
WpCoderX