КОЛУМНИ

ЗАЕВ Е ВИСТИНСКИОТ ПОБЕДНИК НА ИЗБОРИТЕ

Атанас Кировски Имаме многу чудна ситуација околу резултатот на изборите. Победник испадна ВМРО-ДПМНЕ со победа од 15-ина илјади гласа разлика и 2 мандата повеќе во парламентот. Во 2014 разликата беше 200.000 гласа, и 27 пратенички мандата. Тие самите освоија 33.000 гласови помалку, и имаат 10 пратеници помалку. Тоа е пирова победа, секако многу послабо изразена од она на што се ...

Read More »

Имам само 21 година, 10 од нив ми ги уништи Никола

Марио Арангеловски Без цензура и трпение имам потреба да напишам неколку збора! Излегов, гласав, чекав, внимателно следев, направив се што беше потребно, како достоинтвен, чесен и совесен граѓанин на оваа земја. Но, не за да прославам победа на СДСМ, туку, да сведочам на поразот на ВМРО – ДПМНЕ. Јас никогаш не сум бил дискретен, кога се во прашање општествените проблеми ...

Read More »

Генерал Ангелов: Да беше Ќосето жив прво ќе го посетеше Груевски затоа што е најголем сојузник со УЧК

Згрозен сум од изјавата на Никола Груевски со која се заканува на претседателот на СДСМ Зоран Заев повикувајки се на Андон Ќосето. Не само што сум згрозен туку и силно ја осудувам ваквата закана. Никола, Да беше Андон Ќосето жив најпрво ќе те посетеше тебе. Ќе те посетеше тебе Никола затоа што ти стана најголем сојузник на УЧК. На истата ...

Read More »

Најчевска за Латас: Ова човече мора да биде одстрането од секоја можна функција и мора да му суди независен суд

Мирјана Најчевска Јас сум строго против реваншизам и сум за тоа дека на секој човек во Македонија треба да му се обезбеди достоинствен живот. Меѓутоа или поарно кажано, баш заради тоа ова човече мора да одговара за ширењето омраза, за измамите, за лажната професорска титула, за крадењето и за обезвреднувањето на новинарската професија. Ова човече мора да биде отстрането од ...

Read More »

20 години кој што сака му прави на овој народ и на крај го „мафта“ со двојазичност, федерации, кантони, отцепувања и слично

Константин Битраков Нема позагрижувачко сознание од тоа дека навистина постојат (со)граѓани уплашени од двојазичноста. Во Република Македонија не може да има двојазичност. Знаете зошто? Бидејќи веќе има ПОВЕЌЕЈАЗИЧНОСТ. Таа ПОВЕЌЕЈАЗИЧНОСТ е воведена уште во 2001 година, кога во Уставот на Република Македонија се внесува одредбата: „[Освен македонскиот] Друг јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните, исто така, е службен ...

Read More »

Со гладен народ е најлесно, земете во предвид дека Ќосето нема да ги нахрани сите гладни усти во земјава

Маринела Мајнова Јас за Ќосето имам да кажам една работа : да го дислоцирате под итно од пред судовите каде што е лоциран ! Се до тогаш неговото присуство таму ќе го толкувам на следниот начин: 1. Сакате да порачате дека правдата во Македонија на крајот на денот се добива само на Ќосевски начин. 2. Од точка 1. следува дека ...

Read More »

Повик до амбасадорите да го смират Груевски после заканата со ликвидација

Роберт Милевски Паниката е лоша работа. Паниката никому не носи ништо добро. Денес, искрено, посебно сум загрижен од некои текстови и најави. Од една страна читам за можност за нови бомби, од другата страна Латас прави прилози за опасноста по македонската држава ширејќи немир помеѓу народот, Миленко предупредува за полнење кутии и паѓање крв, а наводно Груевски на митинг во ...

Read More »

Дa му се зaкaнувaш нa лидер нa oпoзицијa сo смртнa пресудa, кaкoв сaкa некa е, е чoвечкo днo и срaмoтa

Ненад Марковиќ Прoстете дaми и гoспoдa aмa сите грaници се преминaa… Дa му се зaкaнувaш нa лидер нa oпoзицијa сo смртнa пресудa, кaкoв сaкa некa е, е чoвечкo днo и срaмoтa. Јaснo ми е декa се рaбoти зa чист PR и декa е зa предизбoрни цели, нo сите лидери мoрa дa бидaт минимaлнo oдгoвoрни зa тoa штo гo гoвoрaт. Луѓе ...

Read More »

Ние не гласаме за чоколадо без леб – ние сега гласаме за слобода и човечки правдини

Катастрофалното раководство од ВМРО-ДПМНЕ што на сиот глас труби дека не требало да се гласа за ВМРО за Македонија зашто тоа ќе било исто како да се гласа за СДСМ, да почне интензивно да размислува како да се повлече со најмали штети од ужасната состојба во којашто не донесе. Гласот за ВМРО за Македонија е дефинитивно глас против оваа гарнитура ...

Read More »

Неопределените ќе гласаат за опозицијата

Атанас Кировски Се крена голема врева околу последната анкета што ја презентираше Телма. Многумина сметаат дека телефонска анкета во МКД е методолошки проблематична, и дека расположението е повеќе проопозициско од тоа што покажува анкетата. Околу методологијата има про и контра и за теренските и за телефонските. Што се однесува до опозициското расположение, и јас го чувствувам и затоа кажав дека ...

Read More »
Close
WpCoderX